Βλαντιμίρ Πούτιν: Ανακοίνωσε οτι η Ρωσία αποσύρεται από τη συνθήκη New Start

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στη μοναδική εναπομείνασα συμφωνία ελέγχου των όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Μόσχας.

Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι αποτυγχάνουν να συνεργαστούν με τη Μόσχα είπε: «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη στρατηγικών επιθετικών όπλων». Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιούσε νέες πυρηνικές δοκιμές εάν το έκαναν οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία πρόσθεσε δεν θα επιτρέψει στις χώρες του ΝΑΤΟ να επιθεωρήσουν το πυρηνικό της οπλοστάσιο και κατηγόρησε το διατλαντικό μπλοκ ότι βοήθησε στον σχεδιασμό επιδρομών ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις ρωσικές αεροπορικές βάσεις όπου εδρεύει μέρος της αερομεταφερόμενης πυρηνικής αποτροπής.«Οι σχέσεις μας έχουν υποβαθμιστεί και για αυτό φταίνε εντελώς και απόλυτα οι ΗΠΑ», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία απέτυχε να συμμορφωθεί με τη New Start τον Ιανουάριο, αφού οι συνομιλίες για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων, που ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, απέτυχαν. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία πρέπει να προετοιμαστεί για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών, αλλά θα το έκανε μόνο εάν οι ΗΠΑ τις πραγματοποιήσουν πρώτα. «Αν οι ΗΠΑ κάνουν δοκιμές, τότε θα το κάνουμε κι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία μπορεί να καταστραφεί».

Η Ρωσία έχει πει ότι οι συνομιλίες για τη συνθήκη, η οποία λήγει το 2026, είναι απίθανο να ξαναρχίσουν εκτός εάν η Δύση συμφωνήσει να διεξαγάγει ολοκληρωμένες συνομιλίες για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, κάτι που οι ΗΠΑ θεωρούν απαράδεκτο.

Σχετικά